Обвързващите ни ангажименти в споразумението между Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна

...
Обвързващите ни ангажименти в споразумението между Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна
Коментари Харесай

Министър Радев: Ще търсим по-добри условия с Боташ, 13 години срок е смущаващо дълъг

Обвързващите ни задължения в съглашението между „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна енергийна компания „ Боташ “ не са малко, само че има и независимост - точно в нея се надяваме да реализираме по-добри условия по време на договарянето сега с турската компания. 

Това стана ясно от думите на енергийния министър по време на чуването му в Народното събрание.

Радев още веднъж акцентира пред депутатите, че подписаният документ е съглашение, в границите на което текат договаряния и договорените клаузи има опция да се усъвършенстват и предоговарят. Споразумението е с гриф, което го пази от изнасяне на информация, предизвести депутатите Радев. 

Няма подписано съглашение за междусистемна съгласуваност сред България и Турция, само че има тристранен протокол и е избран потенциал на входна точка " Странджа ", сподели още министъра на въпрос на. 

От " " подчертаха, че съглашението провокира месеци наред въпроси към някогашния енергиен министър, по времето на който беше подписан договорът.

Какъв е обсегът на съглашението беше главният въпрос, който депутатите задаваха на министъра. 

Като  " най-сложния и сложен въпрос "  - по този начин Радев дефинира питането на хората на Костадинов дали съглашението е положително и дали пази националните ни ползи. 

От думите му стана ясно, че моделът на ценообразуване не визира и не ощетява " Булгаргаз ".

Радев подчета, че е транспарантен поризходът на доставения газ, срокът на съглашението е 2035 година, а изискванията за преустановяване - тежки.

Споразумението не обхващало задължения във връзка с възможна интервенция на " Боташ " в газопреносната ни конструкция или тази обвързвана със предпазване, стана ясно още от думите на министъра. 

От ще упорстват да бъде основана анкетна комисия за съглашението. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР